Tuomme vaihteeksi valokeilaan erään maailmankirjallisuuden klassikon, nimittäin Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuvan (The Picture of Dorian Gray). Aikanaan 1800-luvun lopussa teos edusti modernia kirjallisuutta, ja Wilde on ollut monen kirjailijan tärkeä esikuva meidän päiviimme saakka.
Kertomuksen keskiössä on nuori, komea ja rikas Dorian, josta hänen ystäväpiiriinsä kuuluva taiteilija haluaa maalata muotokuvan. Kuvasta tulee upea, mutta Dorian huomaa siinä jotain outoa - maalaus tuntuu muuttuvan ajan saatossa. Dorian elää villiä nuoruuttaan, nauttii elämästä mutta kokee myös murhetta ja kohtalokkaita hetkiä. Muotokuvan hän piilottaa ullakolle.
Tarina on itsessään mielikuvituksellinen, mutta varsinainen kokemus tässä teoksessa on kuitenkin kirjailijan ilmaisu. Ei ole mitenkään ihme, että kyseessä on merkkiteos. Kieli on kaunista, runollista ja puhuttelevaa, ja kestänyt ihmeen hyvin myös aikaa. Jos haluat tutustua klassikkoteokseen, niin tässä on yksi hyvä vaihtoehto.
- Jaakko
Muualla sanottua:
Dorian Grayn muotokuvaa on vaikea lukea ajattelematta Oscar Wilden omaa elämää. Irlannissa syntynyt Wilde osoitti älynsä ja lahjakkuutensa jo nuorena ja muutti 20-vuotiaana Oxfordiin opiskelemaan. Wilde oli oman aikansa julkkis, seurapiirien ylistämä ja juhlima keikari ja pisteliäs älykkö, joka ei jättänyt käyttämättä yhtään tilaisuutta arvostella viktoriaanisen ajan ahdasmielisyyttä ja kaksinaismoraalia. Wilde oli taidekriitikko ja eseisti ja hän julkaisi runoja, satuja, novelleja. Dorian Grayn muotokuva on hänen ainoa romaaninsa. Omana aikanaan suosituin hän oli näytelmäkirjailijana.
kirsinbookclub.com
kirsinbookclub.com