Siirry pääsisältöön

SYYSKESÄ - JOHAN BARGUM

Käännetty suomenruotsalainen kirjallisuus lienee alue, johon ei aivan heti tule kajonneeksi, kun etsii uusia helmiä. Päätimme nyt kuitenkin tarttua tähän hieman paitsioon jääneeseen kirjallisuuden lajiin. Ensimmäisenä lukukokemuksena on Johan Bargumin psykologinen romaani Syyskesä.

Perheen iäkäs äiti haluaa viettää viimeiset elinpäivänsä perheen vanhalla, muistoja täynnä olevalla huvilalla. Tarina keskittyy kahteen poikaan (Olof ja Carl), joista toinen - kirjan päähenkilö - on herkkä, epävarma ja fyysisestikin veljeään heikompi. Carl on puolestaan menestynyt IT-alan ammattilainen, joka tulee äitinsä toivomuksesta takaisin Suomeen, kun ei kehtaa kieltäytyä. Kun Carlin vaimo tuo mukanaan hänen ja Olofin väliset salaisuudet vuosien takaa, on kolmiodraama valmis.
Kerronta pitää lukijan otteessaan taitavasti. Koko ajan läsnäoleva tietty surumielisyys saa välillä seurakseen leikkimielisyyttä esimerkiksi lastenhoitaja-Heidin hahmossa.



Hauska ilmiö tässä lukukokemuksessa on myös eräänlainen kansainvälinen ilmapiiri; ainoastaan jotkin asiat, kuten Koskenkorva, muistuttavat lukijaa siitä, että tapahtumat sijoittuvat Suomeen.

Kustantaja: Tammi


Muualla sanottua:

​​Vanha nainen haluaa kuolla rakkaalla sukuhuvilalla, ja perhe kerääntyy hänen ympärilleen. Tyynen säteilevät elokuun päivät lapsuuden kesäparatiisissa ovat täynnä latautunutta odotusta. Veljekset Olof ja Carl kohtaavat ensi kertaa vuosiin; lapsuuden kilpailu ja mustasukkaisuus, torjutut syvät tunteet murtautuvat esiin, vanha triangelidraama alkaa elää odottamattomin seurauksin.
Surumielisyys, jännitys ja leikki väreilevät kuin valo ja varjo Johan Bargumin nautittavassa ihmissuhdedraamassa, jonka näyttämönä on suomenruotsalainen saaristohuvila.


(Kirjasampo)


- Jaakko

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suvi Rimpiläinen: Hiljaiset hiihtäjät - 26 tarinaa pieruista

Nyt sain käsiini jotain häkellyttävää - kirjan pieruista! Tuosta vaietusta, mutta kaikille tutusta peräpään aiheesta. Täytyy sanoa, että kun pakettia aloin auki ropeloimaan, niin mielessä kutkutti monenlaisia ajatuksia: onko kyseessä kakkahuumoria kolmanteen potenssiin, taukoamatonta suolikaasujen sinfoniaa vai jotain ihan muuta? Ja ilokseni sain huomata, että jotain muutahan se oli. Todella hersyvän pursuvasti kirjoitettua novellimuotoista uutta kaunoa, jossa piereminen on vain sivujuonne. Kirjassa on tosiaan 26 toinen toistaan hulvattomampaa tarinaa. Kieliasu on - aina toki tarinan kontekstista riippuen - rehellistä murretta; aihepiirit mitä moninaisimpia aina musiikkiopiston viulukonsertista palvelutalossa asuvaan entiseen petomaaniin. Toiset tarinat ovat tietysti enemmän suosikkejani kuin toiset, mutta kaikki saivat kyllä hymyn kareilemaan suupielissä, ja osa käynnisti isommankin kikatuksen.  Pidän Rimpiläisen tyylistä kovasti, ja mielelläni suosittelen tätä kaikille, paitsi elämäs

JUMALA 2.0 - JAAKKO UTTER

Suomalaisen fiktiivisen kirjallisuuden historiassa on harvoin kertojana ja tapahtumien keskiössä Jumala, tuo hahmo josta kaikkialla maailmassa tiedetään enemmän kuin kenestäkään muusta.  Jaakko Utterin kirjassa Jumala elää tätä päivää ja yötä, ”synnyttäjänsä” ja muutaman luomansa kaverin kanssa. Hänet on herättänyt henkiin hengenmies ja Jumalan uuteen tulemiseen uskova Isä Mikro. Ideana on  saada taivas maan päälle. Kuulostaa tutulta, jokainen olemassa oleva uskonto ja lahko on kertonut pyrkivänsä tuohon. Ja tuosta lupauksesta ja valheesta on alkanut ihmiskunnan alamäki. ​Tästä lupauksesta alkaa myös kirjan tarina. Jumala on läppärin ruudulla elävät silmät ja ääni. Myöhemmin saadaan lisäosia.  ​Tarina Jumalan uudelleen tulemisesta tässä ajassa on hauska, railakas ja yllättäen jopa uskottava. Tämän ajan todellisuus on juuri näin naurettava, pelottava ja uskottava.   Yleensä pelastuksen kohteina ovat ihmisen itsekkyyden ja omaan napaan tuijottelun aikaan saamat hetkellinen, noin 12 sekun

Kreisland - Rosa Liksom

Komä olin tämä kirjhan lukenuh, ni mul oli ihan pöljähtäny olo ja miethin et mitäs nyh?. 360 sivua meän kieltä ja lapin murretta Impi Agafiinan, Juho Gabrielin ja muiden hieman äkkiväärien hahmojen suusta putosi kyllä alkukangertelujen jälkeen yllättävän helposti ja alkoi tuntua varsin kotoisalta. Itse kirjaa voisi yhdellä sanalla kuvailla: kreisi! Niinkuin nimikin antaa ymmärtää.  Mitä tässä kirjassa sitten oikein tapahtuu? Se on ns. moniääninen romaani Suomen kohtalokkaista vuosikymmenistä (1920 - 1950) ja vaihtoehtoisesta historiasta. Samalla se on myös rakkaustarina, tai ainakin tarina, kahden ihmisen kohtaamisesta; toinen on suuna päänä ympäri maailmaa kohkaava tapaus ja toinen miettii vuosikymmenet lähinnä, että mitkä kintaat käteensä laittaisi. Siinä sopassa on mukana niin suon keskeltä löydetty Impi Agafiina, piruna syntynyt Juho Gabriel, laivanvarustaja Wallenius ja hänen frouvansa - Impin ottovanhemmat - kuin monta muutakin mehukasta hahmoa. Tarina etenee Pohjolan korpimetsis